Archiv blogu

pondělí 28. listopadu 2011

Kyselina mravenčí

KYSELINA MRAVENČÍ 

(acidum formicicum, kyselina methanová)


  • HCOOH


  • Objevena v těle mravenců roku 1670 J.Wrayem.


  • Je to ostře páchnoucí bezbarvá kapalina, na vzduchu dýmající, roz­pustná ve vodě a lehce se odpařuje, její body tání a varu jsou podobné jako u vody.


  • Je obsažena v potu, kopřivách, medu, včelím jedu a také v mravenčím jedu odkud dostala taky své jméno ,,mravenčí‘‘.


  • Používá se v textilním průmyslu k bar­vení a mořeni, v od­vápňování kůží, při výrobě mýdel, parfémů, laků a celulózy a v potravinářství ke konzervaci ovocných šťáv a k dezinfekci vinných a pivních sudů v potravinářství se označuje jako E 236.Methyl a ethylestery kyseliny mravenčí jsou jako používány k hu­bení většiny skladištních škůdců (molů a podobně). Její antiseptické a cytotoxické účinky se využívají i ve včelařství.


  • Je nejjednodušší karboxylovou kyselinou. Z jejího vzorce vyplývá, že na karboxylovou skupinu  —COOH je vázán pouze jeden atom vodíku.


  • V laboratoři slouží k výrobě oxidu uhelnatého pomocí kyseliny sírové, která odebere z kyseliny mravenčí vodu. HCOOH → CO + H2O


Žádné komentáře:

Okomentovat