- Formaldehyd je triviální název pro methanal.
- Nejjednodušší aldehyd.
- V České republice je jeho používání v potravinářství zakázáno.
- Methanal je bezbarvý, štiplavě páchnoucí, jedovatý plyn.
Výroba
- Methanal vzniká oxidací methanolu, při této reakci se používá atomární kyslík
CH3OH + O → HCHO + H2O - Může být připraven také ze syntézního plynu za přítomnosti katalyzátorů CO + H2 → HCHO
Výskyt
- V životním prostředí je methanal běžně přítomen, velká množství vznikají v troposféře oxidací uhlovodíků.
Využití
- Značná část se využívá k výrobě polymerů a dalších chemikálií. Formaldehydové polymery se používají na výrobu hnojiv, papíru, překližek, izolací, třískových desek a mnoha spotřebních produktů.
- Formaldehyd zabíjí většinu bakterií, proto se používá také jako konzervační prostředek pro některé potraviny, kosmetiku a léčivá a jako čisticí, desinfekční a sterilizační prostředek.
- Přibližně 40 % (35-50 %) vodný roztok formaldehydu se nazývá formalín.
Rizika
- Do těla methanal vstupuje především vdechováním a požitím. V plicích a trávicím ústrojí se snadno vstřebává.
- Methanal, který není zmetabolizován, může přímo na místě svého vstupu do těla reagovat
s makromolekulami a způsobovat zesíťování DNA. - Při požití muže dojít k poleptání až proděravění sliznice.
Žádné komentáře:
Okomentovat