Archiv blogu

úterý 15. listopadu 2011

Formaldehyd

Formaldehyd CH2O

  • Formaldehyd je triviální název pro methanal.
  • Nejjednodušší aldehyd.
  • V České republice je jeho používání v potravinářství zakázáno.
  • Methanal je bezbarvý, štiplavě páchnoucí, jedovatý plyn.

Výroba
  • Methanal vzniká oxidací methanolu, při této reakci se používá atomární kyslík
    CH3OH + O → HCHO + H2O
  • Může být připraven také ze syntézního plynu za přítomnosti katalyzátorů                       CO + H2 → HCHO

Výskyt
  • životním prostředí je methanal běžně přítomen, velká množství vznikají v troposféře oxidací uhlovodíků.


Využití
  • Značná část se využívá k výrobě polymerů a dalších chemikálií. Formaldehydové polymery se používají na výrobu hnojiv, papíru, překližek, izolací, třískových desek a mnoha spotřebních produktů.
  • Formaldehyd zabíjí většinu bakterií, proto se používá také jako konzervační prostředek pro některé potraviny, kosmetiku a léčivá a jako čisticí, desinfekční a sterilizační prostředek.
  • Přibližně 40 % (35-50 %) vodný roztok formaldehydu se nazývá formalín.

Rizika
  • Do těla methanal vstupuje především vdechováním a požitím. V plicích a trávicím ústrojí se snadno vstřebává.
  •  Methanal, který není zmetabolizován, může přímo na místě svého vstupu do těla reagovat
    s makromolekulami a způsobovat zesíťování 
    DNA.
  • Při požití muže dojít k poleptání až proděravění sliznice.

Žádné komentáře:

Okomentovat