Archiv blogu

středa 7. prosince 2011

Kyselina Octová


Kyselina octová(CH3COOH), ethanová kyselina, je druhá nejjednodušší jednosytná organická (karboxylová) kyselina.
Je to za normálních podmínek bezbarvá kapalina ostrého zápachu, dokonale mísitelná s vodou, s ethanolem i dimethyletherem.
Čistá bezvodá kyselina tuhne za nižších teplot na bezbarvou až bílou krystalickou látku, připomínající led, které byl proto dán název ledová kyselina octová.

 Výskyt: kyselina octová je jedním z přirozených metabolitů v živých organismech. Aktivní formou je její komplex s koenzymem A, který je jedním z nejdůležitějších meziproduktů buněčného metabolismu sacharidů a tuků.
Vyskytuje se běžně v rostlinách, a to jak jako volná kyselina, tak ve formě solí.


Vlastnosti: v pevné krystalické fázi tvoří dvě molekuly kyseliny octové dimer, ve kterém jsou vodíky karboxylových skupin vázány vodíkovou vazbou na druhý kyslíkový atom karboxylu. I když tyto dimery mohou existovat i v bezvodé kapalné kyselině, přítomnost stop vody je okamžitě štěpí na monomery. Dimery byly však prokázány i v plynné fázi při teplotách okolo 120 °C.

Kyselina octová se neomezeně mísí s většinou  kapalin, např. s vodou, s alkoholy, s ethery. Naopak sama je velmi dobrým rozpouštědlem; rozpouštějí se v ní jak organické, tak anorganické sloučeniny. Např. v kyselině octové se rozpouštějí plynné halogenovodíky, např. chlorovodík, nebo i prvky jako síra nebo jód.

Žádné komentáře:

Okomentovat