Archiv blogu

středa 7. prosince 2011

Kyselina Octová


Kyselina octová(CH3COOH), ethanová kyselina, je druhá nejjednodušší jednosytná organická (karboxylová) kyselina.
Je to za normálních podmínek bezbarvá kapalina ostrého zápachu, dokonale mísitelná s vodou, s ethanolem i dimethyletherem.
Čistá bezvodá kyselina tuhne za nižších teplot na bezbarvou až bílou krystalickou látku, připomínající led, které byl proto dán název ledová kyselina octová.

 Výskyt: kyselina octová je jedním z přirozených metabolitů v živých organismech. Aktivní formou je její komplex s koenzymem A, který je jedním z nejdůležitějších meziproduktů buněčného metabolismu sacharidů a tuků.
Vyskytuje se běžně v rostlinách, a to jak jako volná kyselina, tak ve formě solí.


Vlastnosti: v pevné krystalické fázi tvoří dvě molekuly kyseliny octové dimer, ve kterém jsou vodíky karboxylových skupin vázány vodíkovou vazbou na druhý kyslíkový atom karboxylu. I když tyto dimery mohou existovat i v bezvodé kapalné kyselině, přítomnost stop vody je okamžitě štěpí na monomery. Dimery byly však prokázány i v plynné fázi při teplotách okolo 120 °C.

Kyselina octová se neomezeně mísí s většinou  kapalin, např. s vodou, s alkoholy, s ethery. Naopak sama je velmi dobrým rozpouštědlem; rozpouštějí se v ní jak organické, tak anorganické sloučeniny. Např. v kyselině octové se rozpouštějí plynné halogenovodíky, např. chlorovodík, nebo i prvky jako síra nebo jód.

čtvrtek 1. prosince 2011

KYSELINA OLEJOVÁ

C17H33COOH
vyšší mastná nenasycená kyselina
bledě žlutá až hnědá kapalina
nerozpustná ve vodě
adicí vodíku se mění na kyselinu stearovou (ztužování olejů v pevné tuky)
soli jsou oleáty
použití v tukovém průmyslu (mýdla) a kosmetice
ničení rakovinotvorných buněk (např. rakovina prsu)
zvýšení produkce proteinu
nižší výskyt ischemické choroby srdeční (infarkt)












obsažena v přírodních tucích a olejích
55-80 % obsaženo v olivovém oleji